SÅKORN-nyhetsbrev

 

 

Jeg har valgt å kalle mine nyhetsbrev for Såkorn. Et såkorn er for meg noe som har en kime og kan slå rot og vokse hvis det faller i god jord, og blir vist omtanke.
Jeg håper at det er noen som velger og prøve og plante såkornet og se om det er noe som kan spire og gro i ens liv og skape vekst, glede og nye muligheter i hverdagen.
Jeg har også flere konsepter som utvikles i såkorn kategorien. Tema foredrag og dikt – les mer om det i nyhetsbrevet

NaturLivVis ønsker å tilrettelegge/forenkle og inspirere til at flere av oss skal ta miljøvennlige valg i hverdagen, og jeg er opptatt av å gjøre mulighetene kjent i de situasjoner der vi ferdes til vanlig – der vi gjør våre valg. Eksempelvis når vi handler inn matvarer, reiser, kjøper klær, vasker rent, kaster ting, er på shoppingsenteret......osv. Dette nyhetsbrevet vil bære preg av dette ønsket.

God lesning og riktig GOD PÅSKE!

Hilsen fra Tone
NaturLivVis
NB! Nytt telefonnr. +47 45 66 47 46

Ønsker du å ikke motta tilsvarende nyhetsbrev i fremtiden så send en mail til tone@naturlivvis.no


HVA ER EGENTLIG VIKTIG OG BETYDNINGSFULLT FOR DEG?

Et grunnleggende spørsmål for å få livskvalitet og livsglede i det livet du lever Et stort spørsmål som mange mennesker ikke orker å ta fatt i fordi det krever at de må stoppe opp og se på det livet de hittils har levet og lever. Tenk om det er total mismatch mellom det de lever og det de faktisk ønsker!

Jeg tror at de færreste av oss dør lykkelig uvitende..... Med det mener jeg at vi til syvende og sist innser hva vi ønsket mer av i livet, og da tror ikke jeg at svarene er; at jeg skrev fler mailer, var på flere møter, tok flere mobiltelefoner, kjøpte flere pyntegjenstander eller det stiligste kjøkkenet.........

Frykten for hva som skjer når vi stopper opp, blir bevisste mennesker og ikke bare slaver av klokken, mailboksen, mobilen og TV’en er sterk. Det er akkurat som om vi er redd for de endringer vi innerst inne vet vi er nødt til å gjøre dersom vi vil leve et liv i henhold til våre verdier og innerste ønsker. Hvordan kan vi få bort frykten, og få oss selv til å se at det ikke handler om å miste noe verdifullt, men snarere å få et liv med større tilstedeværelse, glede og livskvalitet – det handler om å gjenfinne noe verdifullt!
Hva er egentlig viktig for deg?– er kjøpesenteret veien til målet?


KJØPEFESTEN – der vi alle til stadighet blir invitert, men de fleste har ikke råd til å gå på fest dag etter dag.

Vi fyller livene våre med ting. Selvfølgelig er det flere ting/gjenstander som gjøre at livene våre blir forenklet og er hensiktsmessige, vi vil ikke tilbake til grue og hest og kjerre. Men det er jo heller mengden som er betenkelig og at jo mer vi bruker av våre penger på gjenstander, jo mer må vi jobbe for å ha råd til å opprettholde levestandarden. Tingene kommer i veien for det som egentlig er viktig for oss! Tid til deg selv, til til å bruke naturen slik du ønsker, tid til opplevelser sammen med familie og venner, tid til å lese den boken, tid til å besøke pappa på sykehjemmet, tid til........
Lev rikere med enklere midler! Senk levestandarden – øk livskvaliteten! Simple Living er en ny trend innen livsstil. Og i vårt naboland Danmark er både økologisk mat og simpleliving noe som en stor del av den danske befolkningen har et forhold til. La oss forsøke å starte en slik trend her i Norge også!

Hvordan kan du bidra?
Er det behov eller begjær som ligger bak ditt neste kjøp?
Gi bort en tjeneste eller opplevelse i gave istedenfor ting. Det finnes så mange muligheter og her er en link til tips; http://www.gronnhverdag.no/kategori.php?kategoriid=14
Kjøp kvalitet istedenfor noe som kastes etter litt bruk. Kvalitetsgjenstander kan vi oftest reparere også, istedenfor å kaste. Stopp opp og ta et bevisst valg – det kan hende at du ikke trives så godt på denne kjøpefesten, og hva med å gå på en annen fest isteden; Mer tid til det du syntes er viktig-festen!

Litteratur tips; Øyeblikkets Tyranni av Thomas Hyland Eriksen, Simple Living av Gitte Jørgensen, Livsfilosofi avArne Næss., Shopping og jakten på andre fristelser av Jon Bjartnes og GrønnHverdag. Biblioteket er for mange en glemt kilde – gjenoppdag og prøv biblioteket istedenfor bokhandelen neste gang.


DU ER HVA DU SPISER – hva hvis det er enkelt å handle økologisk i hverdagen for deg, vil du gjøre det da?Det er ingen tvil om at de fleste av oss ikke ønsker å spise mat som enten er fulle av giftstoffer eller rester av f.eks antibiotika, men hverdagen ”tar oss” og vi løper i de sporene vi vanligvis kjenner og ønsker kjappe løsninger. Her er et tips som ikke krever mye innsats fra din side, men som vil gi deg og din familie mulighet til å spise sunnere og handle miljøvennlig. Økologisk mat koster litt mer, men det tar lengre tid å luke enn å sprøyte med giftige kjemikalier......
Det finnes mange dagligvarekjeder som etterhvert har fått mange økologiske matvarer i hyllene. Bor du i nærheten av en Coop butikk har du mange muligheter til å velge økologiske matvarer. Du finner de økologiske varene sammen med de vanlige matvarene av samme type, eks. Økologisk kaffe sammen med all annen kaffe. Se etter merket fra Debio

Her er eksempler på økologiske varer du finner på Coop Mega:

Melk
Rømme
Norvegia Ost
Kaffe
Juice
Sukker
Hvetemel, siktet og sammalt
Tomatpurè
Heinz Ketchup
Hermetiske tomater
Mais, hermetiske
Sjampinjonger - hermetiske
Pasta
Oliven olje
Kjøttkaker – fysedisken
Karbonader – frysedisken
Grønnsaker eks; Bomkål, brokoli, poteter, gulerøtter, avokado, løk, sitroner
Frukt eks; Epler, appelsiner
Colaflasker (godis)

Det er en opplevelse i seg og lage måltider av flotte økologiske råvarer – det er både gledelig i seg selv og litt...eksotisk og spesiellt. Kanskje det skal være temaet neste gang du har middagsgjester?! Hva med å servere en økologisk vin til maten? Gå inn her så får du mange gode vin tips http://www.gronnhverdag.no/artikkel.php?artikkelid=654
Ring meg gjerne hvis du vil ha tips til hva du kan servere, og litt morsomme ideer rundt måltidet. J


KJØP EN KLIMABILETT NESTE GANG DU ER UTE OG FLYR

Flytrafikken i Norge skader miljøet mer enn all personbil trafikken i landet gjør. Grunnen er bl.a. at utslippene fra fly skjer så langt oppe i atmosfæren at det har større innvirkning på ozonlaget.
Ønsker du å ta miljøvennlige valg, men ikke alltid kan/vil velge en mer miljøvennlig reisemåte enn fly? Nå kan du nøytralisere den dårlige effekten dine flyreiser har på miljøet ved å kjøpe en klimabilett. Inntektene går direkte til klimagassprosjekter som fremmer bioenergi og andre fornybare energi kilder. Dette er noe for både privatpersoner og bedrifter. Gå inn på http://www.mittklima.no/index.php
GRØNN HVERDAG

 –Et fantastisk nettsted med mange gode tips om muligheter til å leve mer miljøvennlig. Her finner du bl.a. ”Nei takk til reklame”-klistremerke til å ha på postkassen. Det ble et nytt liv for meg – såå deilig å slippe alle kjøpefest invitasjonene. Jeg vil jo ikke gå på denne festen!! J For ikke å snakke om at papiravfallet ble halvert. http://www.gronnhverdag.no/


CULTURA BANK

  

–banken som ikke har som hovedmål og tjene penger, men bidra til bærekraftig utvikling. Tenk at det finnes en slik bank!

Cultura Bank representerer en ny bankkultur, som er i ferd med å vokse frem internasjonalt, under navnet "ethical banking". I dette ligger at bankene forplikter seg ovenfor innskyterne til at innskuddene skal lånes ut til prosjekter som er samfunnsnyttige, som respekterer menneskerettighetene og som ivaretar miljøhensyn.

Bakgrunn
Økt økonomisk globalisering har gjort det stadig vanskeligere å se sammenhengen mellom egne handlinger og samfunn, mennesker og natur i resten av verden. Dette er en utfordring til de enkelte mennesker og virksomheter om å vise etisk og sosialt engasjement i sin hverdag. Et spesielt ansvar hviler på vår tids bank- og børssystem, som tradisjonelt har vært lite opptatt av hva pengene skaper i samfunnet, så lenge det gir overskudd.
Cultura Lånesamvirke, forløperen til Cultura Bank, ble startet i 1986, og verdigrunnlaget for den nåværende banken ble utviklet gjennom en tiårsperiode, frem til etableringen av Cultura Bank som sparebank høsten 1996. http://www.cultura.no/Default.aspx?tabid=569

  

PROMESSION - ØKOLOGISK BEGRAVELSE

innslag på TV2 nyhetene
Så dere nyhetsinnslaget på TV2 nyhetene i midten av mars – de laget innslag om Promession. Det var storartet. Dessverre så ble det litt for sent i forhold til foredraget vi skulle arrangere – det ble avlyst pga for få deltakere. Uansett – flere har tatt kontakt, og det er jo flott!

Promession vil bli et alternativ innen kort tid, det er jeg helt sikker på. Hvorfor legger jeg da så mye tid ned i dette arbeidet nå, hvis det allikevel kommer?

Jo fordi at; I Norge har vi gamle krematorier som spyr ut svevstøv og kvikksølv. Heldigvis så har SFT og myndighetene utarbeidet nye forskrifter som sier at krematorier som har over 200 kremasjoner i året (ca. 40 krematorier), må forbedre sine anlegg slik at utslippene minsker innen 2007. Dette er jo iseg selv en god ting J. Det vil bli bl.a. bli satt inn nye filter, slik at mer kvikksølv og forurensende stoffer blir stoppet før de kommer ut i luften og daler nedover oss igjen. Men mitt poeng er; Når vi nå skal bruke mange millioner kroner på å pusse opp våre gamle krematorier, hvorfor ikke tenke litt lenger frem og se at det er i ferd med å lanseres en ny helt miljøvennlig metode. Hvorfor spikke på et stearinlys når lyspæra er oppfunnet?!?
Dessuten har Gjønnes utvalget lagt frem en rapport som kommer til å bety endringer i Gravferdsloven. La oss også tenke litt lenger frem når vi først skal gjøre det møysommelige arbeidet med å endre en lov – hvilke andre endringer vil være sannsynlige å åpne for fremover? Jo bla.a muligheten til å velge mellom 3 alternativer, kistebegravelse, kremasjon og promession (kryoteknikk). En stat i Tyskland har allerede endret sin gravferdslov til å omfatte kryoteknikk – kuldebehandling. Og Sverige har gitt lov til å teste ut metoden.

Det skal bygges mange nye krematorier ulike steder i landet fremover, og lokalbefolkninger går i protesttog. Hvem vil vel ha et krematorie i nærheten av byggefelt, skoler, barnehager, osv som spyr ut kvikksølv? Og uansett – vinden fører jo det hele med seg og lar det dale ned der den finner det for godt.

Jeg fortsetter mitt engasjement – også fordi at jeg ikke vil være en kilde til forurensning som det siste jeg gjør før jeg forlater denne jord. Vil du lese mer om de ulike alternativene og Økologisk begravelse, så gå inn på http://www.naturlivvis.no/begravelse.htm


NYTT FRA NaturLivVis:

SÅKORN – Tema foredrag. Små spirende temaforedrag mellom møter, som avbrekk i seminaret, eller som et tema i foreningen eller nettverksmøtet

Jeg er igang med å kunne tilby tema foredrag innen ulike temaer som har med bærekraftig utvikling å gjøre og bevisste valg. Foredragene har til hensikt å være en anledning til å stoppe opp å tenke på ting de fleste av oss er opptatt av og syntes er viktig, men som vi til vanlig sjelden tar oss tid til.

De passer inn som avbrekk mellom møter, i et seminar, for en forening, nettverksmøte, osv.
De er lagt opp som foredrag og med aktiviteter/øvelser til refleksjon og samhandling. De fleste kan gjennomføres i løpet av ca. 60 – 90 minutter.

· Merkverdig! – hva er merkverdig i livet?
· Hvordan lede med fokus på prestasjoner uten å tråkke noen på tærne?
· Fornuft og følelser – om organisering og prioritering for å ha det bra.
· Ledelse via makt eller kraft?
· Simple Living – lev mer med mindre.
· De enkle, men farlige JA-menneskene!
· Introduksjon til et tema i tiden – Coaching som lederstil også i hjemmet?
· Verdier – hva er egentlig viktig og hvordan finne frem til det som er viktig for meg?
· Den vanskelige samtalen – hva gjør den så vanskelig?
· Motstand mot endring – hvordan få gjennomslag for ideer?
· Kraftfulle presentasjoner – low tech med high touch!
· Er du som leder modig nok til å finne ut om de ansatte føler de har/gjør en meningsfull jobb?

GIVEAWAY! GAVEKORT PÅ 1 INTRODUKSJONS TIME MED COACHING/VEILEDNING – en opplevelse som alle får noe ut av.

For å bidra til at det finnes flere opplevelser å gi bort, har jeg bestemt meg for å lansere gavekort som giveaways. Du får en opplevelse å gi bort (istedenfor en ny lysestake J), og dersom den som får gaven syntes at det er nyttig og spennende, får jeg en ny kunde. Win-win! Les mer her om min tilnærming til coaching og veiledning. http://www.naturlivvis.no/personer.htm Send meg en mail med postadressen, så får du tilsendt et gavekort some er hyggelig å gi bort til en veninne eller venn.


SÅKORN –Dikt

Jeg har i ganske mange år skrevet dikt og vers om ting som opptar meg, og for lettere å kunne forstå reaksjoner og følelser hos meg selv. Her er et:

FRIHET - del 1
Å ligge naken på låvebrua en sommerdag, se opp mot himmelen, det blå møter det grønne. Kjenne steinen under ryggen – et tegn på at jeg er en del av den, og den er en del av meg. Fantasier, håp og drømmer – tanker om det som er, har vært og om det som skal komme.

Oslo, 3. mai 2001
Tone G